В основата й е свързването на банковата сметка със смарт джаджи

Банка предлага интелигентна гривна, която да наказва клиента с електрически разряд, когато започне да харчи неразумно много пари, пише в. "Дейли мирър". Платформата води непрекъснато наблюдение на баланса на сметката на вложителя и инструктира гривната да приложи електрошоковата мярка, за де се спре пилеенето на пари, предава БТА.

 

Разработката е дело на британската фирма "Интелиджънт инвайрънментс" и в основата й е свързването на банковата ви сметка със смарт джаджи, които реагират на дневния й баланс. Една от тях е гривната, която чрез електрически разряди има за цел да ни откаже от прахосничество. За целта титулярът на сметката трябва да въведе дневен горен лимит на харчовете си.

 

Потребителят най-напред получава съобщение, ако е близо до изчерпването му, и електрическо наказание, когато го превиши. Гривната е кръстена Pavlok. Другата джаджа срещу прахосници е кръстена Nest Thermostat. Тя действа на същите принципи като елекрошоковата гривна, но превключва отоплението на дома ви до най-ниски нива, ако се отдадете на прекомерни разходи. При намаляване на термостата с три градуса се пестят годишно около 255 британски лири.