На съд отива и д-р Мирослава Кадурина

 

Военноокръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу бившия директор на ВМА генерал Стоян Тонев. Той е обвинен за сключване на неизгодни договори. 

Още по темата

 

Генерал Тонев ще отговаря пред съда по обвинение в това, че в продължение на близо 5 години съзнателно е сключил 4 неизгони сделки с „Дерма прим МК“ и е ощетил болницата с над 100 000 лева. Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 10 000 лева.

 

На съд отива и д-р Мирослава Кадурина, бившият началник на Клиниката „Дерматология и венерология“ към ВМА.

 

Според прокуратурата Кадурина е предоставила на собственото си дружество „Дерма Прим МК” ООД - свободно и неограничено - медицински апарати, собственост на ВМА, зачислени на нейната клиника. Освен това тя е възлагала на служители на клиниката в работното си време да извършват процедури и на пациенти на „Дерма Прим МК". Според прокуратурата заради всичко това ВМА е ощетена с над 6 милиона лева.

 

"Имало е натиск от страна на д-р Кадурина по отношение на свидетелите да не свидетелстват, включително имаше период на отправени от нейна страна заплахи. Това каза говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС.

 

"Имало е дори среща, на която д-р Кадурина е събрала екипа, обяснила им е съвсем елегантно, че тези, които си позволят да свидетелстват срещу нея ще получат или няма да получат – единият научно звание, а останалите са били заплашени на практика да бъдат уволнени“, обясни Арнаудова и каза, че затова и прокуратурата имала готовност да поиска отстраняването й от длъжност, но това не се наложило, защото тя самата напуснала.

 

Разследването продължило 16 месеца, разпитани са 70 свидетели и са изготвени 9 експертизи. То обхваща период от 10 години.

 

„За деяния, извършени в другите клиники, има отделни наказателни производства, но там още не са привлечени обвиняеми, извършват се експертизи, разпитват се свидетели, когато се съберат достатъчно доказателства – ще бъде обявено“, каза полковник Нивелин Начев - заместник на Военно-апелативния прокурор. Така ако съберат достатъчно доказателства не е изключено да бъдат повдигнати още обвинения на Стоян Тонев.