Синодът успя да събере кворум за решението

 

Светият синод реши да отстрани архимандрит Дионисий от "Св. Александър Невски". Временно му е забранено да извършва богослужения. Архимандрит Герасим временно поема управлението на храм-паметника „Св. Александър Невски”. Решението на Светия синод беше взето на заседание, което продължи няколко часа днес. То трябваше да бъде тридневно, но през изминалите два дни не се събра кворум. А дотук се стига след скандала със зарята на Великден, която беше поръчана именно от Архимандрит Дионисий.


Всичко започна навръх Великден, когато за пръв път у нас, първо в Търново, а после и в София – над храм-паметника „Св. Александър Невски” имаше заря. Това възмути някои от свещениците в храма и те отказаха да служат с Дионисий на Гергьовден. В отговор още тогава, той категорично заяви, че няма нищо неканонично в зарята на Великден.


„Във всички православни страни тази практика се въведе. Кое е злото, лошото?”, попита Дионисий.


Всичко това обаче доведе до решението на Светия синод да отстрани архимандрит Дионисий от поста председател на Църковното настоятелство на „Св. Александър Невски”.  На заседанието днес дойде и патриарх Неофит. Обясни, че досега кворумът пропадал, защото много свещеници отсъствали по уважителни причини.


„Зад граница и боледуващи. Надяваме се, че ще има кворум, за да придвижим важни въпроси”, коментира патриарх Неофит.


В крайна сметка кворум имаше, а освен отстраняването му от поста предстоятел на храм „Св. Александър Невски”, Синодът забрани на Дионисий и да извършва богослужения. Засега временно.

Още по темата

 

„Заедно с това е назначена анкетна комисия, която да проучи не само подробностите около всичко онова, което се е случило, но и да прецени и да се произнесе, в резултат на което ще се вземе и по-пълно и окончателно решение”, коментира Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит.


И още, Светият синод налага и дисциплинарна мярка – мъмрене на свещениците, които отказаха да служат с Дионисий.


„Те са имали своите причини, но те за това са там, за да могат да се обърнат към Светия синод и не на своя глава, а с благословението на българския патриарх”, каза още Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит.


А според архимандрит Дионисий, канцеларията на Светия синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията.


Очаква се в най-кратки срокове специално създадената комисия да вземе окончателното решение за председател на църковното настоятелство на храма „Св. Александър Невски”.

 

Припомняме, че вчера Синодът не успя да се събере нужния кворум, за да вземе решение и то беше отложено за днес. 

 

"Отричането на зарята в небето над храм-паметника „Александър Невски” навръх Великден е „скверно и кощунство”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” преди две седмици председателят на храма и инициатор на идеята за светлинното шоу архимандрит Дионисий.

 

Той беше категоричен, че канцеларията на Светия синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията.

 

Всичко беше стиковано между институциите”, заяви архимандритът.


Тогава той призова не само да се зарадваме на светлинното шоу, но и да приемем светлината в душите си.