Просветният министър не изключи вероятността той да е бил обект на хакерска атака

 

Сайтът на Министерството на образованието и науката ще бъде подложен на стрес тест. Причината – сигналите за изтичане на информация, свързана с матурите от последните дни. Това заяви на пресконференция в петък просветният министър Меглена Кунева.

Още по темата


Тя не изключи и допускането, че сайтът може да е станал обект на хакерска атака. И обеща да бъде направена проверка и, при нужда, да се търси помощ от МВР.


"В 8.00 ч. стаите се затварят. От този момент нататък по наши мерки и, което се оказа правилна политика на МОН, не трябва да проникне никаква информация отвън - главно да няма достъп до интернет", поясни министърът.


Тя допълни, че в 654 училища в страната въпросите за матурите са се отваряли чрез парола.


"В този момент вече всички имат въпросите и те се раздават на 4 200 изпитни зали. Така стават на разположение на всички и оттам нататък каквато и да било тайна не можем да опазим", коментира Кунева.


Тя обеща още, че ще бъдат прегледани записите от всички камери в изпитните зали.


По време на пресконференцията от МОН показаха два клипа, заснети по време на изпит, в които се вижда как зрелостници са хванати с устройство за преписване на матурите.

 

Само две минути след началото на днешните матури Нова се сдоби с въпросите по всички предмети. Подробности вижте в следния видеоматериал: