Отдаваме почит на българската култура и създаването на глаголицата

 

България празнува Деня на писмеността и просветата. На този ден отдаваме почит на българската култура и създаването на глаголицата от Солунските братя Кирил и Методий. Десетки хиляди българи посрещнаха празника по площадите. Най-мащабни бяха тържествата в София. В още много градове имаше шествия и паради, посветени на българската писменост и култура.

 

По традиция през центъра на София премина шествие. То тръгна в 10.30 ч. от Археологическия музей. Крайната цел бе паметникът на Светите братя Кирил и Методий до Националната библиотека. Тържествен водосвет, рецтиране на стихотворението "Аз съм българче!" и изпълнение на хора от Националното музикално училище "Любомир Пипков" бяха само малка част от официалната церемония. 

 

 

Над 700 ученици от 12 училища се включиха в шествието. Те преминаха по жълтите павета. Имаше и няколко вливания. Първото - при БАН, където се включиха духовници, учени и кметът на София Йорданка Фандъкова. На следващата спирка се присъединиха и преподавателите от Софийския университет. От Президентството тръгнаха държавният глава Росен Плевнелиев и министърът на образованието Меглена Кунева. 

 

"Нека се обградим с книги, а не с ненужни вещи. Нека отгледаме четящи и просветени деца", призова президентът в тържествено слово по случай Деня на писмеността и просветата.

 

"В историята се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие по случай 24 май. Кметът призова в този век на технологиите да запазим любовта към четенето и книгите. 

 

Част от участниците в шествието репетират за него още от началото на годината. Това са мажоретките, оркестърът и хорът.  За десети път честта да пеят "Върви, народе възродени" се пада на учениците от Националното музикално училище. От най-малките до най-големите - 200 деца. Всички родени за едно - да пеят. И покрай музиката да не забравят за словото. 

 

 

 

Морски парад на буквите имаше и във Варна. Кулминация на празника и тази година стана ветроходният Парад на буквите от вече традиционната регата, както и полетът на 900 балона в бяло, зелено и червено във Варненския залив.

 

Морската атракция увенча тържествените чествания, в които се включиха хиляди ученици и студенти. Заедно всички преминаха през центъра на града, а доброволци пуснаха балони в цветовете на титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

 

В Пловдив празничното шествие събра хиляди ученици и преподавателите им от 51 училища. Началната точка беше хуманитарната гимназия Кирил и Методий. Там преди 165 години за първи път Найден Геров и неговите ученици празнуват Деня на светите братя.

 

 

На 24 май ученици и техните родители започнаха и акция за набиране на средства. Те ще отидат за реставрация на сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия, построена през 1850 година от Найден Геров.

 

В града на първото българско светско училище – Априловската гимназия в Габрово – празничното шествие завърши в духа на българската традиция – с фолклорно изпълнение, което увлече публиката на дълго хоро.

 

 

 

 

Още от празнуването във Варна и Габрово гледайте ТУК