На много бензиностанции беше въведен лимит

 

Криза за бензин във Франция. Над 3 000 бензиностанции нямат гориво или запасите им се изчерпват. На много места беше въведен лимит на количеството, което може да се зареди, а пред редица бензиностанции се извиха големи опашки.

 

Причината е голяма стачка в петролната индустрия, заради която не работят рафинериите. Най-тежко е положението в провинциите Бретан и Нормандия. Там, където бензина не е свършил има лимит. Не може да се зарежда повече от 20 литра в лека кола. Има ограничения и за товарните автомобили.

 

Засега, обаче, по-добро решение не може да се намери. Синдикатът на работещите в петролната индустрия е един от най-големите във Франция. И е несъгласен с промените в трудовото законодателство, които прави правителството. Достъпът до повечето рафинерии е преграден. И дори тези, които произвеждат гориво, не могат да го доставят на бензиностанциите.

 

„Това става непоносимо. Синдикатите ще получат категоричен отговор. И ще продължим да разчистваме рафинериите от протестиращи”, заяви премиерът на страната Манюел Валс. Държавата твърди, че има достатъчно запаси, за да избегне задълбочаване на кризата.

Видео: RUPTLY