Творбите на Банкси са от периода 1998-2011 година

Видео: RUPTLY

 

​Около 150 творби на Банкси, британският майстор на стрийт-арта, са изложени от вторник в Рим в рамките на една от най-големите експозиции на този автор, съобщава БТА. Изложбата на тайнствения творец, който упорито поддържа мистерията около своята персона, е озаглавена "Война, капитализъм и свобода" - първата която събира такава богата колекция от негови творби в музей.

 

В редките интервюта които той осъществява единствено чрез имейли, Банкси понякога се спира на парадокса на своето творчество. От една страна то е безплатно, защото се показва на улицата, а от друга страна художникът има нужда от средства, за да се издържа.

 

За да бъде осъществена изложбата в Палацо Чипола кураторите са прибягнали до частни колекционери от цял свят. Творбите са от периода 1998-2011 година. Сред изложените произведения е известното изображение "Flower Thrower" - млад мъж със скрито от шал лице, който вместо коктейл "молотов" хвърля букет цветя. Банкси е един най-известните стрийт художници в света, като неговите творби достигат хиляди евро.