Недоволството им е срещу намалените пари за програмата „Личен асистент”

 

Майки на деца с увреждания - на протест в Бургас. Родителите са недоволни, че с новите програми за лични асистенти драстично се орязват средствата, които те получават за грижите за децата си.

 

Родителите поискаха обяснение от общината и заявиха,че няма да подпишат договорите. От Община Бургас са изпратили възражение към социалното министерство срещу отпусната сума още при договарянето на проекта.

 

Недялка се грижи за дъщеря си Таня, която е с ДЦП вече 22 години. Като Личен асистент, до края на февруари, тя получавала 370 лева на месец за 7 часа грижи на ден за детето си. Сега отказва да подпише договора по новите правила.


 
"Новият проект предвижда 40 часа месечно или 2 часа в денонощието. А другите 22 часа нима децата ни не искат грижи? Това е страшно, това е просто гавра", възмущава се Недялка Гръкова - майка на Таня.

 

За два часа грижа дневно заплатата ще е не повече от 100 лева на месец.


 
"Държавата ни е оставила, абсолютно всеки месец да разчитаме  на милостта и милостинята на познати и непознати", казва Калояна Канариева.

 

 

 

Затова родителите на деца с увреждания пред общината, която е защитила проекта.

 

"За нищо, само за памперса не й стига. Тя е с памперс. През деня вече не, но вечер слагаме памперс", обяснява Мария - майка на Гергана.


 
Родителите поискаха обяснение и се зарекоха да не подпишат договорите. От общината обясниха, че са изпратили възражение за отпуснатата сума до социалното министерство още при договарянето на проекта.

 

"Те са дали на всички градове независимо от броя на жителите почти еднаква сума, което на практика облагодетелства малките общини. А големите като Бургас остават, нека го кажем в небрано лозе", казва д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет на Община Бургас.


 
Родителите са недоволни не само от парите, но и от цялостната политика за  децата с увреждания.

 

"Водя я на специалисти и доктори са се обръщали към мене и са ми казвали да я оставя в дом", казва Мария - майка на Гергана.


 
"И аз започвам да си мисля, че горе стоящите точно това им е идеята, защото трябва да ви кажа, че тези институции са точно касички за точене на пари", обяснява Недялка Гръкова - майка на Таня.

 

 

И предлагат:

 

"Крайно време е родителите с деца с увреждания да придобият статут на приемни родители", казва Звездомира Живкова от НПО Варна.

 

След родителският протест обаче Община Бургас ще получи допълнителни 300 000 лева по програмата "Личен асистент". За това са се договорили кметът на Бургас Димитър Николов и новият социален министър Зорница Русинова. Сумата ще бъде преведена след 10-и юни. 

 

Репортер: Цеца Алексова