Спекула или лоша реколта?

 

Плодовете поскъпнаха заради дъждовната пролет. Изненадващо се оказа, че на борсата в „Слатина” дори няма череши и ягоди. Има само кайсии и праскови - и то внос.

 

Още по темата

„Тази година метеорологичните условия бяха много неприятни към черешите и ягодите. Слана унищожи големи масиви от кайсии и поради тази причина тези плодове не се предлагат на борсата. В момента има малки количества от кайсии и праскови, които са внос от Турция и Гърция”, обясни в „Здравей, България” представителят на борсата Антоанета Толева.

 

Цените на прасковите се движат в диапазона от 2,50 до 3,20 лева; нектарините – от 2,40 до 2,70 лева, а кайсиите – от 2,50 до 3 лева.

 

„При такава ситуация винаги има спекула, но това не е лоша дума. Това е търговия и всеки може да се възползва от нея. Разговарях с производители от Кюстендил. Хората са много притеснени, защото има масиви, които са компрометирани. Те не смеят да коментират цена, тъй като не са сигурни в качеството на продукцията”, коментира експертът Едуард Стойчев, който е бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

 

 

Проблемът с черешите обаче ще е най-малък. Тепърва се очакват проблеми със сливи, кайсии, ябълки и круши, които са в лошо състояние. И при тях ще се разчита на внос.

 

Относно слуховете, че лятото няма да ядем български домати и чушки, от борсата поясниха, че в момента има оранжерийни родни домати, които са с добро качество. Цените им са около 2-2,40 лева.