Случилото се в Джебел е политически резил за ДПС, заяви председателят на ДОСТ

 

„Призовах симпатизантите и членове на ДОСТ да не отговарят на провокации, както и призовах и колегите от ДПС да не прибягват до езика на провокациите. Те не само го направиха, а и прибягнаха до крясъци, на моменти до врещене и истерия. Визирам това, което се случи в Джебел”, коментира в „Здравей, България” председателят на ДОСТ Лютви Местан.

 

„По този начин те освиркаха себе си, защото не знам дали съзнават колко тежки са последствията от тази грозна сцена, която бяха организирали на джебелския площад и практически отровиха празника на хората. Това е политически резил за ДПС. Изглеждаха ми като своеобразен руски военен хор с диригент. Само че изпълниха арията на падението”, каза още Местан. 

Още по темата

 

„Те избраха Джебел като място за едно психологическо обръщане. Това обаче е груба грешка”, допълни той.

 

"Отправям пореден призив събитията около Възродителния процес занапред да не се партизират, защото те не се ничий партиен монопол на нито една съвременна партия”, заяви още председателят на ДОСТ.

 

„Този подвиг на мирни български граждани беше не само за естествените права на турското и мюсюлманско малцинство в България. Техният подвиг бе в името на българската демокрация и затова тези събития занапред следва да се отбележат с подобаващ държавен протокол. Да влязат в официалния календар на демократична България. Този опит беше направен в Джебел и както видяхте, ДПС имат претенцията, че държат монопола върху тези събития и тази тяхна претенция стъпва на един много опасен мит – че едва ли не събитията са били организирани от затвора от почетния председател на ДПС. Смятам, че трябва да се разкрие цялата истина кои са били организаторите на майските събития”, на мнение е Лютви Местан.

 

„Ние няма да се състезаваме с ДПС на полето на крясъците и врещенето, защото тази битка сме я загубили предварително. Ние ще разгръщаме новия си политически проект с реални послания”, категоричен бе Местан. 

 

„Кой вдигна ръка срещу идеите и принципите, обединили над половин избиратели в продължение на 26 години в една партия? Аз или някой друг? Не смятам, че съм нарушил клетвата си. Аз не си тръгнах от ДПС и не вдигнах ръка срещу партията. Обратното - бях подложен на публична екзекуция заради последователната си политика тя да върви по пътя на евроатлантизма и да се освободи от тежките съмнения, че е проруска партия. Тази политика ще продължа и в ДОСТ”, заяви Лютви Местан.

 

Защо той сравни Изборния кодекс с нов Възродителен процес - разберете във видеото.