Момиченцето е било с неотразяна пъпна връв и плацента

 

Лекари откриха новородено бебе в чанта пред спешното отделение на болницата в Първомай.

 

Бебе на няклоко часа бе изоставено в коридора на Спешната помощ в Първомай. Момиченцето е здраво. То е родено в домашни условия. Полицията откри майката и арестува бащата. Каква ще е съдбата на детето и искат ли родителите обратно бебето си?

 

48 часа след раждането, изоставеното момиченце е в добро здравословно състояние. Настанено е в кувьоз на Родилното отделение на болницата в Първомай. Ще остане тук още 10 дни. Днес майка му даде име. Кръсти го Ралица. За съжаление съдбата на Ралица никак няма да е лесна. Майката категорично отказва да вземе детето и да се грижи за него.

 

Майката е 39-годишна жена от Димитровград. Малката Ралица е първото й дете.

 

"Не мога да го гледам. Нямам условия, нямам покрив. Не мога да го гледам. Преди работех като шивачка, сега съм безработна. С бащата на детето с колата го докарахме до Спешната помощ в Първомай", разказва майката на малката Ралица - Ангелина Ленкова.

 

 

 

Жената е с психично заболяване. Доскоро била и под запрещение. Веднага след като родила в къщата на бащата, двамата прибрали бебето в черен сак и го отнесли в болницата. Какво има в изоставената чанта проверил дежурният фелдшер в спешното.  

 

"И виждам бебе, живо бебе и веднага затварям и тръгвам към родилно отделение. Занесох чантата и изкарахме бебето", разказва Йордан Попчев, фелдшер в Спешна помощ-Първомай.

 

Момиченцето било на ръба на живота - недоносено, с непрерязана пъпна връв и плацента, а температурата му била около 29 градуса.


 
"Детето може би още половин час и може бе щеше да почине, но благодарение на бързата намеса на колегите от Спешна помощ и на нашите неонатолози много бързо го стабилизирахме и изведохме от това състояние. Състоянието в момента е стабилно, започна да приема храна и вода. Няма и температура", обяснява д-р Добрин Кръстев, началник на АГ-отделението на МБАЛ-Първомай.

 

Майката твърди, че няма близки, при които да отиде. Бащата на детето е задържан в полицията в Първомай. Той е на 64-години и живее в къща в село Поповица.

 

Съседите разказват, че съпругата му починала преди две години. За кратко заживял с Ангелина, но синът му бил против и наскоро я изгонил от къщата.

 

След като майката се възстанови с нея ще започнат да работят психолози, които да я убедят да вземе детето си. Засега събдата на малката Ралица остана неясна.

 

Репортер: Благой Бекриев