Според еврокомисаря Мигел Ариас Канете България има добре разработена газопреносна мрежа

 

Енергетиката е приоритет не само за ЕС и ЕК, но и за България. Тя е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа. Затова съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим и нещата, които постигнахме от миналата година насам”.

 

Това заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов. Той бе категоричен, че България има силен потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски и балкански газов хъб. 

Още по темата

 

„България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа”, добави европейският комисар.

 

„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта още Канете.

 

Еврокомисарят обясни, че се работи и по интерконектора с Гърция, където нещата вървели добре, а също така и по финализирането на този с Румъния и със Сърбия.

 

„Създаването на интерконектор е трудно нещо, а ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката”, отбеляза още Канете.

 

 

Ключовата дума в изказването на комисар Калете е „доверие”. Преди година нямаше доверие – тогава се опитваха да излъжат ЕК и нищо не се получаваше”, заяви от своя страна Бойко Борисов.

 

„За находищата в Черно море – най-големите компании дойдоха тук. Това, което на шега Томислав Дончев го нарече Балкан, никой не го вярваше”, каза още премиерът.

 

„Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е направено срещу Русия – руският газ е добре дошъл. Брюксел застава зад нас, включително и с финансиране на интерконекторите”, заяви Бойко Борисов.

 

Видео: БГНЕС