Активизирали са се няколко свлачища

 

Опасно е високо нивото на река Янтра след проливните дъждове в Централна България. В Габровско и Търновско има залети къщи, наводнени улици и свлачища. 

 

Осем села в областта са без ток, има сигнали за наводнени улици и частни домове. Активизирали са се няколко свлачища. Заради рязко повишаване на нивото на Янтра край Велико Търново беше свикан кризисен щаб в общината.

 

Водата е стигнала на около метър от най-ниските квартали на града. За момента няма опасност от заливане на сгради и улици и нивото постепенно спада. За кратко наводнени са били улици в ниските части на търновските села Шемшево и Леденик, но без да има опасност за къщи и хора.

 

Последното измерване на нивото на реката е направено в 13:00 ч. и е отчело дълбочина от 5,50 метра. Това е с 20 см по-малко от достигналите през нощта и тази сутрин нива от 5,70 метра.

 

"Кризисният щаб във Велико Търново ще продължи, докато водата не падне под 5 метра", заяви Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

 

Вече се е оттекла и водата от залетите улици в селата Леденик и Шемшево. Няма данни за наводнени къщи, постройки и бедстващи хора. "Ситуацията е под контрол и сме в постоянна координация с колегите в Габрово и Русе, по цялото поречие на Янтра", допълни областният управител Пенчо Пенчев.

 

 

Наводнени улици, мазета и приземни етажи, активизирани свлачища и обърнати коли – това е равносметката след изминалата тежка нощ в Габрово. Нивото на реките в региона постепенно започва да се нормализира, но все още личат следите от наводнението - изпочупени клони и затлачени дерета.

  

Най-сериозни поражения има в дома на семейство Лолеви. Заради поройните дъждове, над къщата им се образува свлачище. За броени секунди калната маса отнесла колите им и ги завлякла в двора.

 

Заради обилните валежи пропадна част от пътя на прохода "Шипка". На платното се появи опасна пукнатина, затова обезопасяването на участъка започна веднага. 

 

Бурните води отнесоха и част от пътя на улица "Никола Вапцаров“. Кално свлачище буквално отнесе две коли в габровския квартал „Любово”. Те били преместени на метри от земната маса и преобърнати в двора на къща. Всичко започнало около 21 часа снощи, когато земната маса, започнала да се свлича от близкия хълм. 

 

Репортер: Кремена Недялкова 

 

Очакваме Вашите сигнали в рубриката "Моята новина"!