Хора от Доспат, Девин и Борино настояват закритата им болница отново да заработи

Жителите на трите общини - Девин, Борино и Доспат, пристигнаха в София, за да защитят болницата в Девин. Под звуците на гайди и родопски песни протестиращите стигнаха до сградата на Министерския съвет, за да внесат декларация със своите искания.

Болницата в Девин не работи от 17 месеца, а най-близкото друо лечебно заведение е в Смолян.

Основният проблем с болницата в Девин е, че е натрупала почти 2 млн. лева задължения. Всички те обаче са общински и държавата няма право да ги покрива. Вариантът е Общинският съвет да приеме решение болницата да стане изцяло държавна и след това да се търсят начини вратите на здравното заведение да отворят. Хората обаче настояват това да стане преди да падне първия сняг, за да не се налага да пътуват до болниците в съседните градове. През зимата това отнема по 5-6 часа.

 

Сметките на финансовия министър Симеон Дянков показват, че едно или две отделения могат да се отворят но едва в края на годината. Това обаче при условие, че общината гласува здравното заведение да стане държавно. Лекарите обаче няма да си получат заплатите.


По време на демонстрацията в сряда Дянков дойде при протестиращите, но беше изпратен с викове „Оставка”.

Според организаторите някои партии са опитали да политизират протеста.

„Многократно заявявах, че това е общинска болница, държавата първо, че не е законно да финансира едно общинско лечебно заведение, второ смята, че не е коректно от данъците на всички нас да покриваме стари задължения, трупани с годините”, заяви здравният министър Десислава Атанасова.

„Ние им предложихме вариант, така че хората да имат качествена и достъпна медицинска помощ. Този вариант още не е приет, а повече от това не знам какъв план държава може да предложи”, допълни Атанасова.

Репортер: Нели Тодорова