8 от задържаните вчера 12 души остават в ареста

 

„Става дума за високо конспиративна престъпна група, изключително брутална група”. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Още по темата

 

От МВР и прокуратурата съобщиха подробности около разследването срещу кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и останалите 10 души, които бяха задържани в четвъртък. На осем от задържаните са повдигнати обвинения, сред тях са и кметът и неговият син Мартин. Всички тези осем души ще останат в ареста за 72 часа, а останалите ще бъдат освободени днес.  

 

Ценко Чоков е обвинен за ръководене на престъпна група, а останалите - за участие в нея. Дейността на групата се е развивала в няколко насоки - лихварство, имотни измами, побои спрямо жители на Галиче, изнудвания и отвличания на лица, които са взимали пари от членове на групата.

 

На Ценко Чоков са повдигнати обвинения и за още пет престъпления, сред които и нанасяне на средна телесна повреда, отвличане. Мартин Чоков е обвинен за хулигански действия и изнудвания. Другият син на Ценко Чоков – Спас, - не е обвинен.

 

14 000 лева са иззети от дома на Ценко Чоков, а от автомобила на сина му Мартин - още 3000 лева. Намерени са и вещества, които реагират на наркотични, но не е установено какви са. Открити са и дебитни карти на чужди лица и тефтер с длъжници. „Лихвата е била 20%, а най-често са давани суми между 100 и 300 лева”, обясни прокурор Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

 

„Затруднени сме изключително много от това, че се работи в условия на страх, на недоверие за това какво ще се случи с досъдебното производство. Смятам обаче, че към настоящия момент имаме достатъчно доказателства”, каза още тя.  

 

 

В Галиче пък се стигна до размяна на обиди, викове и дори до заплаха за живота на Ценко Чоков. Част от жителите на селото дори написаха декларация до институциите.

 

"Вчера в село Галиче се положиха основите на сигурното бъдеще на хората, живеещи тук. Никой от крепостните селяни не мислеше, че това ще има край - краят на един робски и мизерен живот”, пише в декларацията. 

 

Утре съдът трябва да реши дали Ценко Чоков и останалите задържани да останат в ареста.

 

Кметът на Галиче се появява на политическата сцена през 1995 г., когато за първи път е избран за кмет на Галиче. Повечето от съселяните му са доволни от управлението му, но не липсват и скандали. Списъкът от обвинения е дълъг - побои, саморазправа, стрелба срещу хора с пистолет. Затова през 1997 г. подава оставка като кмет, но се завръща победоносно две години по-късно. 


За първи път Чоков става медиен герой, когато през 2002 г. е арестуван за побой на жител на селото. Причината – кражба. Операцията на МВР в Галиче през 2002 г. се ръководи от Бойко Борисов, тогава - главен секретар на МВР.


Срещу Чоков има няколко висящи дела, но присъда няма.


Чоков пропуска местните избори през 2003 г.. Но се завръща отново през 2007 г., заедно със скандалите около себе си. И остава начело на Галиче и до днес, подкрепян от различни политически партии.


Обикновено на избори Чоков изпраща част от съселяните си на море и празнува победите си зрелищно.

 

Репортери: Десислава Георгиева, Тина Ивайлова

 

Междувременно МВР разпространи кадри от спецакцията в Галиче. Вижте ги тук: