Възможно ли е невинен човек да лежи в ареста?

 

Двама частни охранители лежат в ареста за грабеж, който бил извършен не от тях, а от полицай. С този сигнал ни потърсиха роднини и колеги на двамата задържани охранители. Възможно ли е невинен човек да лежи в ареста? 


В началото на април сириецът Махмуд и семейството му били ограбени от двама мъже с униформи. Взели им документите, парите и телефоните. Вързали Махмуд със свински опашки, качили го в колата му и го после го стоварили сам на пътя, вързан. А колата взели със себе си. 

Още по темата


Разследването поемат от осмо районно. Задържани са двама сотаджии, въпреки че джипиес системата на фирмата показва, че те са били на сигнал за аларма на съвсем друго място по време на престъплението. 


„Той беше с белезници, аз много се уплаших, престърсиха всичко и нищо не намериха, но казаха, че ще го задържат”, казва Соня Мухалдийска. 


„Отидохме на Районен съд, предвид доказателствата, съдиите постановиха без мярка, невинни, защото няма нищо. След една седмица отидохме на Градски съд, там съдиите постановиха арест под стража на базата на същите доказателства”, обяснява Гергана Георгиева – съпруга на Георги. 


„Тези хора не са били на това място, Въпросите е как е възможно подобно. Липса на мисъл в обвинението”, казва Ивайло Христов – ръководител Мобилни екипи в СОТ. 


В същото време друго районно - пето, арестуват служител на Жандармерията за кражби и грабежи. И случайно в неговия личен гараж откриват открадната кола на сириеца Махмуд.  


„Вече е налице още едно досъдебно, което е сързано с друг арестуван полицай, където е намерен автомобилът. Прокуратурата трябва да вземе мерки, защото ще се окаже, че двама души лежат в ареста абсолютно невинни”, обяснява адвокат Велимир Атанасов. 


Така делата стават две, институциите също, а доказателствата за истинския извършител на грабежа се губят между тях. Едното районно още не знае какво е намерило другото, поне по документи. А за да се разбере кой е виновен, институциите трябва да заработят заедно и да си разменят намерените доказателства. Потърпевшият Махмуд пък нямал представа какво се случва. 


И така засега жандармеристът остава на свобода, докато някой не докаже той ли е извършил грабежа на сириеца Махмуд. А двамата охранители остават в ареста, докато самите те не докажат, че са невинни.