Учените твърдят, че той се намира недалеч от Олимпия

 

Гръцки археолози обявиха, че са открили гроба на Аристотел. Според учените, философът е прекарал последните си дни в родния си град Стагира, разположен недалеч от Олимпия. На мястото на разкопките - Данаил Глишев- там, където се твърди, че е погребан един от най-великите умове на Античността.  


Научната новина от последните часове, разпространена от всички световнозначими медии. Гръцки учени твърдят, че са открили гроба на Аристотел. Той се намира в СтагИра, в Гръцка Македония, на брега на Бяло море. Данаил Глишев и операторът Емил Александров  тази нощ бяха там.


Пътуване в надпревара с времето. Тук то се измерва, както и навсякъде в Гърция, не с часове или дни, а с векове.  Иначе, пътят от  нашата граница, до малкото крайморско селище е малко повече  от 100 км. Според учените, Аристотел е прекарал последните си дни в родния си град Стагира, разположен в източната част на Халкидическия полуостров, недалеч от град Олимпия.

 

 

Древното селище е на височина. Гръцкият философ е погребан тук, вероятно през  през 322 г. пр. Хр. Разкопките са започнали още през 1996-та година. Но защо е важен Аристотел, какво е създал за съвременните гърци? Питаме млад грък.


„Начинът по който мислим. Във всекидневния живот”, казва Панайотис, жител на Стагира.
Изкачването продължава през каменни стени и неорязани храсти. Чак до върха.  И тук, с гледка към морето се намира гробницата. Аристотел е бил изгоре, а край тези стени е положена урната с праха му. За сега, разбира се, това е само научна теория. На откривателя Константинос Шишманидис.


Толкова е вълнуващо да се намираш на гроба на философ, определил европейското  мислене, и то за 24 века!  Не е говорил само за логика, но и за естетика и етика.


Местните хора намират новината за добра.


Известно е, че през 338 г. Пр.Хр. Аристотел се връща в Македония, за да обучава сина на едноокия цар Филип - 13-годишният тогава , бъдещ господар на половината свят, Александър Велики. Философът бил солидно възнаграден за усилията си. Три години по-късно Александър Велики идва на власт, завладява Атина, при което Аристотел отворил собствена школа там.

 

До края на живота си прекарвал най-много време именно в тази школа като учител, изследовател и писател. Аристотел е известен с това, че докато преподавал се разхождал из училището, а учениците му били принудени да го следват. Занимавали се с различни предмети – от наука до политика и всичко между тях. С времето в школата се създава една от най-големите библиотеки в целия свят за онова време.

 

Как изглежда мястото, на което е живял и погребан Аристотел вижте във видеото.