Това сочат нови научни открития

Трупането на излишни килограми и затлъстяването при деца и юноши могат да бъдат свързани с ниските нива на хормона оспексин, който помага на тялото ни да намали броя на мастните клетки и мастните молекули в тялото, се казва в статия, публикувана в списание Endocrinology & Metabolism, информира РИА Новости, цитирана от агенция "Фокус". 

Още по темата

 

„Ние за първи път изследвахме това как влияе промяната на нивата на този хормон при деца и юноши. Други изследвания вече показаха, че понижено ниво на оспексин е свързано със затлъстяването при възрастни, а нашите наблюдения потвърждават, че той играе важна роля в трупането на излишни килограми още от първите години от живота“, казва Сима Кумар от клиниката Майо в Рочестър. 

 

По думите на Кумар, през 2014 г. нейните колеги са открили необичаен протеинов хормон оспексин – вещество, което на практика не се съдържа в клетките на мастната тъкан и има крайно необичайно въздействие върху тяхната работа, карайки ги да унищожават запасите си от хранителни вещества. Намалена концентрация на оспексин в организма води до затлъстяване, заключили учените.