Какво предвиждат предложените промени?

 

Нови, строги санкции за собствениците на рушащите се сгради в страната ще влязат в сила до есента. Това съобщи за нова един от вносителите на законовите промени – Красимир Велчев от ГЕРБ.

Още по темата


Промените предвиждат санкции и за чиновниците, които оставят сгради - паметници на културата да се рушат.


Сред предложените промени е още общините сами да могат да взимат решения за съдбата на такива сгради, които не са от национално значение.


При пет години безхаберие от страна на собственик на сградата - тя ще се отнема от общината. Целта на готвените промени е да се опазят паметниците на културата, но и националната сигурност, защото много от тях се разпадат и са опасни за минаващите в близост.


„Много от тези сгради, дори на тях е залепен надпис „Опасно, не влизай!” и съм задавал въпроса, недай си Боже, деца, а те винаги играят там, където не трябва, пострадат от срутване на такива сгради, кой ще бъде виновен, така и не е ясно. Представете си, че примерно една глоба за лош вид на сградата или за опасни елементи е 200 лева, да речем и се дава срок от един месец да се отстранят, значи на следващият месец те могат да станат 500 лева, по следващия хиляда”, обясни Красимир Велчев – зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.