Рейналдо Биньоне е съден за организиране на отвличането и изчезването на повече от 100 души

Аржентински съд осъди бившия диктатор о.з. генерал Рейналдо Бенито Биньоне и още 14 подсъдими на дълги срокове затвор за организиране на отвличането и изчезването на повече от 100 души, информира БГНЕС.

Още по темата

 

По време на т. нар. "Операция Кондор" през 70-те и 80-те години на миналия век спецслужбите на редица южноамерикански държави, действайки според експерти при подкрепата на ЦРУ, координирано са организирали отвличания, изтезания, следствия и екзекуции без съд и присъда, главно на представители на опозицията – политици, дипломати и общественици. Предполага се, че жертвите на терора през тези години са между 40 000 и 60 000 души, от тях близо 30 000 аржентинци.

 

Биньоне получи присъда от 20 г. затвор. Това е петата присъда за 88-годишния екс диктатор, включително една доживотна, така че положението му няма да се измени. Заедно с него на различни срокове затвор са осъдени 14 бивши военни, в това число гражданин на Уругвай – полковник в оставка Мануел Кордеро.

 

Кампанията по преследване и смазване на политическата опозиция – главно левите сили в Южна Америка се провеждаше от диктаторските режими на Чили, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Парагвай и Боливия.