Свидетели с ужасяващи разкази за групата на кмета на Галиче

 

Прокуратурата поиска постоянен арест за групата на Чоков. Наблюдаващият обвинител заяви, че групата може да извърши още престъпления.

 

Специализираният съд решава дали да остави в ареста кмета на Галиче и още седем арестувани при акцията в селото в четвъртък. 

 

Свидетели заявиха пред съда, че синът на Ценко Чоков - Мартин, ги е заплашвал с убийство, ако не се откажат от

Още по темата

показанията си.

 

По думите им кметът на Галиче раздавал пари на лихва и упражнявал насилие с бутилка върху тези, които не се издължат. Те разказаха за снимки, които Чоков и хората му правели на жертвите си.

 

Свидетел, дължащ пари, твърди, че е бил заплашен с убийство от Мартин Чоков, защото не му е върнал 1000 лева.

 

За да прикрият заплахите и побоищата на групата им помагали близки, които им осигурявали алиби.

 

Милен Илиев разказа пред съда, че в деня на сватбата му Мартин Чоков се опитал да запали къщата му, но не успял. Причината - Милен му дължал пари. Същият свидетелства също, че е видял как Ценко Чоков удря с тъпото на брадвата Веселин Тушинов. Тушинов беше кандидат за кмет на Галиче на местния вот, но Чоков спечели вота. Самият Тушинов също потвърждава, че е бил бит.

 

Според твърденията на свидетелите, Мартин Чоков продавал и наркотици.

 

Защитникът на кмета на Галиче Иво Найденов контрира, че зад всички тези обвинения стоят поддръжници на противника на Чоков за кметския стол. Той обясни, че голяма част от свидтелите са в близки отношения с Тушинов и са били негови застъпници по време на местния вот.

 

През миналата година Тушинов се изправи срещу Чоков в битката за кмет на Галиче, но изгуби. Той неколкократно е заявявал пред Нова телевизия, че палежът в заведението му е извършен именно от Чоков. Тези обвинения не бяха доказани от разследващите.

 

"Аз съм човек арендатор, имам земя, на езика на земеделците се казва: "Ден година храни". В момента се сее и полива и аз моля съда да ме пусне, за да си свърша работата, докато прокуратурата си свърши работата", заяви самият Чоков пред съда. 

 

Синът му Мартин пък бе категоричен, че той и останалите са невинни.

 

Скандално известният кмет на село Галиче беше задържан в четвъртък заедно с още седем души, сред които синът му Мартин и бившият кандидат за депутат от ДПС Касъм Касъмов. Те са обвинени за участие в група, която се занимава с лихварство, палежи, отвличания, побой и рекет. Разследвали ги от края на 2015 година. Обвинителите твърдят, че разполагат с достатъчно доказателства, които уличават Чоков и останалите в престъпленията.