Според съда има обосновано предположение, че те са част от група за лихварство

 

 

Ценко Чоков и синът му Мартин остават в ареста. Това реши след 10 часово заседание спецсъдът. Двама от групата обаче излизат на свобода. Кои са те и как в Галиче посрещнаха новините от София?

Още по темата


Касъм Касъм, общински съветник и бивш кандидат за депутат от ДПС. Единственият задържан от групата на Ценко Чоков, който вчера излезе на свобода. Съдът счете, че няма данни да е участвал в престъпленията на кмета на Галиче и синът му Мартин. А те останаха зад решетките.


„Днес бях преди да зяапочне делото затруднен дали да пледираме с ценко чоков или дитректно да не поискате отвод на съдебния председател. Все пак ръководителят на разследващите полицаи в ГДБОП, който беше и в село Галиче, е съпруг на председателката на състава”, обясни Иво Найденов, адвокат на Ценко и Мартин Чокови.


А председателката на съдебния състав, въпреки че остави Чокови в ареста, беше категорична, че ролята на Ценко Чоков в групата не може да се изведе като ръководна. В мотивите си обаче съдът посочи, че социалният живот в Галиче не е можел да функционира нормално, защото Чоков и групата му са тормозили хората.


„Ще обжалваме, разбира се”, зарече се адвокат Иво Найденов.

 

 

 

Новината, че кметът Чков остава в ареста, завари Галиче спокойно. Очакваните празненства не се случиха, но селото осъмна с накъсани предизборни плакати.  


Дали Чокови и компания ще останат в ареста за постоянно, ще стане ясно на 2 юни. Те са обвинени в лихварство, палежи и отвличания. Има свидетелски показания дори за скексуално насилие.


„Доказателствата, те по скоро са как да го кажа израз на една група хора в село Галиче, може би от кметксите избори, не знам от какво друго”, добави Иво Найденов, адвокат на Ценко и Мартин Чокови.


Засега Ценко Чоков не е отстранен от длъжност кмет на Галиче.

 

Репортери: Десислава Георгиева, Тина Ивайлова

 

Гледайте във видеото как Галиче прие решението на съда.