Десетки нелегални мигранти нахлуха у нас от Гърция

 

Засилено военно присъствие има на граничен пункт "Кулата" след вчерашния пробив на

Още по темата

гръцко-българската граница, при който десетки мигранти нахлуха нелегално у нас. На място са всички военни на територията на Благоевград.

 

Първата група бежанци - около 60 души, прави опит да проникне на българска територия пеш. Гранични наряди ги залавят на ГКПП "Кулата". Няколко часа по-късно са заловени и другите бежанци - по първоначални данни 50 на брой. Те са се намирали в товарен влак, който е пътувал от Гърция към България. Всички те са афганистанци, но са с гръцки документи. 

 

Всички заловени мигранти бяха докарани в граничното управление в Петрич. Часове по-късно в района пристигна военна техника.

 

На място няма напрежение, но се очаква днес към границата да бъдат изпратени и полицаи.

 

Местните се безпокоят от пришълците. 

 

"Притеснени сме, не искаме чужди хора", заяви местен жител.

 

В момента България преговаря с Атина за връщането на бежанците, сред които има много жени и деца. Вероятно те ще бъдат съдени у нас и след това ще бъдат екстрадирани в Гърция.

 

Междувременно, премиерът Бойко Борисов свика съвещание във връзка със случилото се. Ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, и кметове от региона, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Бъчварова се очаква да посети ГКПП "Кулата Промахон", където от вчера патрулират и подразделения на армията.

 

Репортер: Екатерина Николова