Милиони потребители по цял свят стават жертва на „Locky”

 

Епидемия в мрежата. Опасният вирус „Locky” атакува милиони потребители по цял свят. Тихият изнудвач превзема компютъра и иска откуп. У нас жертва на поредната атака стана водещ енергиен експерт, на когото вирусът поиска стотици хиляди долара откуп.

 

23 декември 2015 година. Хиляди домакинства в Западна Украйна остават без ток. Електропреносната мрежа на страната е в плен на криптовирус. Заплахата показва колко опасен може да бъде един най-обикновен имейл. Отваряме го и вирусът плъзва из компютъра. Блокира достъпа до всички файлове, променя имената им така, че бъркотията да стане пълна. И като капак – програмата иска пари. Много пари.

 

Точно това се случва с професор Атанас Тасев - водещ енергиен експерт, консултирал най-важните проекти в българската енергетика. Компютърът му съдържа информация, която засяга ключов отрасъл за националната сигурност на страната. След като криптовирусът „Locky” завладява компютъра, му иска откуп.


"Трябва да заплатя 500 биткойна. Курсът е 350 долара за един биткойн. Това е значителна сума - 175 хиляди долара", разказва професор Тасев. 

 

Той обаче не се хваща на въдицата, а сигнализира компютърното звено на ГДБОП. В такива случаи дори и да платиш, няма гаранция, че след месец-два вирусът няма отново да вземе компютъра за заложник.

 

Неслучайно откупът трябва да се плати в електронната валута „биткойн”, обясняват експертите по компютърна сигурност. Тя е непроследима и е невъзможна е за регулация от различни органи.

 

Заплахата пълзи успешно в цяла Европа. В страни като Люксембург, Австрия и Холандия над половината вирусни атаки са именно такива.

 

У нас в мрежата на “Locky” попадат 33 на сто. За да останем извън статистиката, освен добра антивирусна програма, трябва да внимаваме с всяко подозрително писмо – покана, документ, протокол от среща. И винаги да пазим архив на най-ценните си файлове.