Засиленото военно присъствие на граничен пункт "Кулата" остава

 

 

България вече е върнала на Гърция повечето от заловените в събота нелегални мигранти.

Още по темата

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като вчера близо 100 бежанци проникнаха на българска територия край граничен пункт "Кулата". 

 

Пълна мобилизация по границата с Гърция. Само за няколко часа десетки нелегални емигранти бяха върнати в южната ни съседка, след като бяха заловени от патрули на „Гранична полиция”. Каква е обстановката на пункта „Кулата”?


Засилените мерки за сигурност по границата остават. „Гранична полиция” вече разполaга и с термовизьор, така нареченото туптящо сърце, така че да може да открива бежанците още в самото начало. Това, което имаме като информация е, че повече от половината задържани мигранти тук на българска територия вече са предадени в Гърция. Другите ще бъдат съдени тук в България. Оказа се, че бежанците са били подведени и вместо за Македония са отпътували за България.


65 военни и бойна техника не са спирали да патрулират от вчера. Хората от най-близкото до границата село - Кулата са притеснени.


„Притеснява ни много даже. Ние чужди хора - цигани, това-онова не искаме, искаме спокоен живот и това”, казва Георги, жител на село Кулата.


„Няма значение човек какъв е. Просто ние трябва да сме солидарни. Трябва да се отнасяме към хората добре”, казва Вили, жител на село Кулата.


Близо 100 бежанци бяха заловени в събота. Част от тях на зелена граница, останалите на жп гарата в селото. Бежанците са били скрити във вагоните на товарен влак, пътуващ от Гърция към България. Докарани са в България по погрешка.


„Тези хора са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че влизат в България. По 200 евро им е събрано от трафикант,които говори гръцки, разбира се, защото са в Гърция”, коментира премиерът Бойко Борисов.


На спешно свикан Консултативен съвет в Благоевград, премиерът категорично отрече да е имало пробив в охраната по границата ни.


„Първата група е заловена веднага на река Струма, веднага при влизането в България, ние не можем да влезем в Гърция да ги арестуваме. Втората група от товарния влак, уредът ги е засякъл веднага на самата гара са свалени”, добавя Бойко Борисов.


А за да са още по-ефективни в охраната от днес  граничните служители ще разполагат и с термокамера. Така нареченото туптящо сърце. С нея на Кулата пристигна и вицепремиерът Румяна Бъчварова.


„Системата има 4 датчици, които се поставят в полурамата на камиона. Имаме датчик наземен, който също влиза в самата система и датчик за вятър”, казва комисар Стоян Стоянов, ГПУ – Петрич.


„И ефективно се използва при откриването на укрити лица в товарни автомобили, който автомобили се селектират по принципа на анализ на риска”, казва Деян Моллов от РДГП-Смолян.
Пред Бъчварова военните демонстрираха сила и добра организация. А след срещата си с тях вицепремирът заключи, че към момента силите са достатъчни и ограда срещу бежанци няма да се строи, за каквато се заговори преди месеци.


„Не си струват усилията и инвестициите, защото това означава изключително много средства”, казва вътрешният министър Румяна Бъчварова.


Българската държава се надява след бързи съдебни производства и мигрантите, влезли у нас пеш да бъдат върнати в Гърция. Мигрантите, останали на българска територия са настанени в ГПУ Петрич. На тях им е подсигурена храна и медицинско обслужване.

 

Репортер: Екатерина Николова