Алкохолната проба на водача е отрицателна

 

На косъм от трагедията! Автобус с десетки пътници изхвърча в нива край Силистра. 10 души бяха ранени. 

 

Сигналът за произшествието е подаден в 04:00 часа сутринта от самия шофьор. Пробата за алкохол на водача е била отрицателна. 26-годишният мъж е обяснил пред разследващите, че на пътя внезапно е излязъл елен. Това било причина да изгуби контрол над автобуса и да навлезе в намиращата се в близост до пътя нива. 

Още по темата

Има и версия обаче, че шофьорът е заспал зад волана.

 

„ По първоначални данни се установява, че евентуално той е карал с превишена скорост, което не е допустимо по Закона за движение по пътищата. Такъв вид престъпление се наказва с лишаване от свобода с 1 до 5 години и самото престъпление по принцип може да бъде извършено само в условията на непредпазливост,  не с пряк умисъл”, коментира пред Нова телевизия Ивелин Чафаланов, говорител на окръжната прокуратура в Силистра.

 

 

65-годишна жена е транспортирана до болницата „Св. Марина” във Варна, където е настанена в неврохирургия. С фрактури в ортопедичното отделение в Силистра са настанени още двама души – жена на 67 години и мъж на 49. От пътуващите 12 души, 10 са били прегледани в спешното отделение, като 7 са пуснати за домашно лечение, тъй като са с по-леки травми, заяви директорът на болницата в Силистра д-р Даниела Костадинова.

 

„Тримата души, които са в ортопедично отделение, са 65 годишна жена, която е с фрактура на първи поясен прешлен -  многофрагментна, която налага оперативно лечение в сравнително спешен порядък, която пътува към Варна, тъй като ние нямаме неврохирургично отделение. Уговорено е там с колегите и те я очакват”, заяви д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ – Силистра. „Втората жена е на 67 години,  със стабилна фрактура също на първи поясен прешлен, което не налага оперативно лечение в момента и тя е на лечение в нашето ортопедично отделение, както и един мъж на 49 години, също със стабилна фрактура на последен торакален першлен, което също за момента не налага оперативно лечение, стабилни са, разговарях с хората, разбира се, че са много стресирани”, заяви директорът на лечебното заведение в Силистра д-р Даниела Костадинова.

 

 

От прокуратурата уточниха, че предстоят доста съдебно-медицински  и технически експертизи, които да установят причината за произшествието. И друг път в този участък са ставали катастрофи, коментира кметът на Община Ситово Сезгин Алиибрям.

 

„Не е опасен участъкът, а хората са безотговорни зад волана. Трябва да си признаем, че културата в България специално тази за движение по пътищата е на много ниско ниво. Имаме точни и ясни определени правила, но никой не ги спазва”, заяви Сезгин Алиибрям.

 

Според кмета не пътят е виновен, тъй като е нов и асфалтиран, а това, че шофьорите превишават скоростта.