Седем месеца Стефан се опитва да се срещне с 4-месечния си син

 

Глоба и отнемане на родителски права - това поискаха частните съдебни изпълнители, в случай че разделени родители отказват на бившите си партньори среща с децата.

 

Стефан Стефанов е инженер от София. Разведен е със съпругата си, с която имат 4-годишен син. Всяка втора и последна седмица от месеца съдът е разписал, че може да се среща със сина си. Вече седем месеца обаче Стефан не може да се види с детето си.

 

„Майката ме обвинява, че упражнявам насилие върху детето, завела е дело за домашно насилие срещу мен”, разказа младият мъж.

 

Стефан твърди, че обвинението е клевета. Така бившата му жена искала да го лиши от родителски права. Според частните съдебни изпълнители тези похвати са честа практика. „Някои от родителите поставят собственото си его и войните, които водят с бившия си партньор на първо място, а не интересите на техните деца”, коментира частният съдебен изпълнител Георги Дичев. Така децата се превръщат в инструмент на отмъщение за някои родители.

 

За да говори с бившата си съпруга, Стефан подава дори сигнал на 112. С идването на полицията се появява и бившата съпруга на Стефан. Тя отказва да даде детето на баща му. От полицията няма как да решат спора. Могат само да съставят предупредителни протоколи и на двамата родители, които отказват да намерят общ език.

 

Заради подобни ситуации частните съдебни изпълнители предлагат да се върне старият режим за налагане на глоби при всяко неизпълнение на съдебното решение за виждането на децата. Докато не се приемат промени, полицията ще бъде просто регистратор на неслучилите се срещи между родители и деца. А родителите като Стефан ще се молят някоя институция да им позволи да се опознаят с децата си.