Мъжът напръскал проверяващите с лютив спрей и започнал да ги рита

 

Инцидент в столичния градски транспорт за кратко спря движението по булевард „Дондуков”. Контрольори бяха нападнати от гратисчия в трамвай номер 22, само два дни преди поскъпването на билетите. 

 

Обикновените проверки срещу нарушителите в градския транспорт се превърнаха в проблем не за пътниците, а за контрольорите.

 

Малко след 12 часа днес в трамвай 22 един гратисчия и трима контрольори се спречкват, защото контрольорите поискали билет за проверка на мъжа. На светофара ватманът отваря вратите и извършителят слиза и бяга. 

Още по темата

Преди да побегне 24-25-годишният младеж е напръскал контрольорите със спрей. 

 

Контрольорите не са тежко ранени, но при спречкването са пострадали и други пътници.

 

От Центъра за градска мобилност обясняват, че подобни случаи са нито първите, нито последните. И контрольорите разчитат на късмет. 

 

„Защитата, да си го кажем открито, е никаква. Разчитаме единствено на добрата съвест на пътниците”, заявява Борислав Симов от Центъра за градска мобилност. 

 

На съвестта на пътниците се разчита и за спирането на агресията, и за плащането на новите цени от сряда, обяснява местната власт.

 

„Агресията няма никаква връзка с цената, дори и сега има хора, които пътуват гратис и смятат, че това им се полага”, коментира Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. 

 

Инцидентът става дни преди да влезе в сила решението на Столичния общински съвет за по-скъпи билетчета. А тогава контрольорите очакват още по-недоволни пътници.

 

„Ще усилим проверките сутрин рано и вечер по-късно”, заяви Симов.

 

Гражданите са скептични дали парите от по-скъпите билетчета ще отидат за по-модерен транспорт. Новата цена на билетчетата влиза в сила от сряда.