Момиченцето веднага е прието в болница

 

Змия ухапа 7-годишно дете в центъра на Пловдив. Първоначалните опасения, че змията е отровна не се потвърдиха.

 

Момиченцето и майка му се разхождали в парка до Природонаучния музей. Малко преди да наближат сградата от храстите изскочила змия и захапала детето по крака.

 

Майката успяла да заснеме с телефона змията и веднага закарала детето в болницата. По снимката лекарите преценили, че това е отровна змия.

 

На детето веднага е поставена инжекция с противозмийски серум. Момиченцето е оставено под лекарско наблюдение в болницата за 24 часа. Днес следобед бе изписано, но майка му отказа коментар. Според директора на Природонаучния музей змията, ухапала детето, не е отровна.

 

„Става въпрос за сива водна змия, млад екземпляр, който е излязъл на плочките. По принцип сивата водна змия има защита реакция. Най-вероятно или е настъпило, без да иска змията, или си е играло, посегнало е към нея. Възможно е да направи опит да захапе, но общо взето в редки случаи го правят”, обясни директорът на музея Огнян Тодоров.

 

Обяснението за появата на змията в центъра на Пловдив е, че паркът до музея е само на 150 метра от река Марица. Предполага се, че влечугото е дошло от там, за да търси храна.

 

48 часа след случилото на мястото се появи екип на „Гражданска защита”, за да търси змията, ухапала детето. След този случай общината в Пловдив започва да коси високите тревни площи. 

 

Репортер: Благой Бекриев