Астрономическото лято идва на 21 ден от следващия месец

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 1 ч. и 34 мин., когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути, информират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Още по темата

 

Средната месечна температура за по-голямата част от страната ще бъде между 20 и 22°, по долината на река Струма – около 23°, за високите полета – между 17 и 19°, а за планините – между 7 и 12°.  


Средната месечна сума на валежите в равнините е между 60 и 90 л/кв. м, по Черноморието и долината на река Струма – между 40 и 60 л/кв. м, а в планинските райони – от 90 до 140 л/кв. м.

 

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата.

 

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите — между 30° и 35°. Месечната сума на валежите като цяло ще бъде над нормата.

 

През първото и второто десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще остане неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност. В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки. След горещите дни в края на май, още в началото на юни температурите ще се понижат и през повечето дни от този период ще бъдат по-ниски от средните, въпреки че след 15-и постепенно ще се повишават. 


През третото десетдневие има тенденция за относително стабилизиране на атмосферата - валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат още и вече ще са близки до обичайните за юни.