И четиримата заподозрени в кражбата са вън от ареста

 

Хиляди тонове петрол са източили крадците, арестувани край ловешкото село Деветаки. И в момента умишлено повреденият кран на запечатания сондаж изпуска природен газ. 

 

На изоставеното нефтено находище до ловешкото село Деветаки преди два дни беше заловена организирана група, която системно е източвала кондензатът или още наричан лек петрол. 

 

Изоставеното находище край Деветаки се намира на два километра извън селото. До него се достига трудно и с високопроходима техника. Такава, каквато се вижда на заснетият през месец февруари видеоклип с четирима мъже, които източват газ и запалват находището, за да добият по-късно лек петрол.  

Още по темата

 

Сондажът е държавна собственост, но никой не го експлоатира от 13 години. Така започват и набезите. За последните две години посегателствата зачестяват.

 

Последният пожар е в началото на септември 2015г. 2014 година е консервиран самият сондаж от предприятието за проучване и добив на нефт и газ, но явно това не спира желаещите да добиват суровина от газовото находище”, обясни областният управител Ирина Митева.

 

За охраната на сондажа трябва да се грижи община Ловеч. Оттам са разпоредили на кметския наместник да наглежда мястото.

 

„За времето, което съм идвал, само един единствен път  видяхме една кола тук. И тя потегли по тоя път и замина за Александрово, без номера, без нищо”, обяснява Георги Цонев - кметски наместник на с. Деветаки. 

 

До ареста на четиримата души в неделя се стига след подаден сигнал към областния управител. 

 

Въпреки откритите тонове лек петрол в задържаните досъдебното производство е срещу неизвестен извършител.


Към настоящия момент няма повдигнати обвинения, явно наблюдаващият прокурор е преценил, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения”, заяви Кирил Петров - говорител на Окръжната прокуратура в Ловеч. 

 

Така, 24 часа след акцията и четиримата заподозрени в кражба на лек петрол са вън от ареста.

 

Разследването продължава съвместно и с прокуратурата, с ДАНС и с Агенция „Митници”, които ще установяват какво означава кондензат, какво съдържат тези бидони с хиляди литри източени от помпата.