Касата вече преведе парите на здравното заведение

 

Това, което се случва в „Пирогов“, е подигравка с тази институция“. Така директорът на Института за спешна помощ проф. Стоян Миланов коментира забавянето на заплатите на медиците. Те не са получавали възнаграждения от два месеца и затова обявиха стачна готовност.

 

Междувременно Здравната каса преведе дължимите средства на лечебното заведение в размер на почти 4,5 млн. лева и в рамките на днешния ден лекарите би трябвало да получат възнагражденията си. Средствата "Пирогов" получи, въпреки че няма сключен договор с Касата. 

Още по темата


Проф. Миланов настоя отговорните за забавянето на средствата „да си понесат отговорността“.


И, да, говоря за оставки“, заяви директорът на болницата.


Според него са допуснати куп грешки при администрирането дейността на „Пирогов“.


Има орязване на интензивни легла. Освен това, някои отделения изглеждат така, че дори мен ме е срам да ги посещавам“, каза още проф. Миланов.


Той обаче заяви, че не изпитва никакъв срам да говори за пари, защото „и реформа, и медицина се правят с пари“.

 

Няколко часа след пресконференцията на проф. Миланов от спешния институт съобщиха, че здравният министър Петър Москов се е срещнал с проф. Миланов, за да обсъдят доклада, който той представи по искане на министъра. В хода на разговора били разисквани проблеми и несъответствия, които шефът на "Пирогов" констатирал в предложените му от Софийската районна каса документи за подпис.

 

В договора има липсващи специалности и работещи в “Пирогов”  специалисти. Дублирани са клинични пътеки и има липсващи такива. Некоректно е определен броят на леглата – в някои отделения, в които има по-малко легла договорът е предвидил повече и обратното – в други отделения с по-повече легла има по-малко“, съобщават от „Пирогов“.

 

Оттам пределят като „необясним“ факта, че въпросните пропуски не са коригирани, след като документите на болницата били подадени в РЗОК още през април.

 

От днес общи екипи на РЗОК-София и “Пирогов” работят по отстраняването на неточностите по предложения вчера договор“, информират още от лечебното заведение.