Просветното министерство обяви как ще изглежда преструктурирането на училищата

 

Нови стандарти в образованието.  Вече ще има специализирани училища, към които ще спадат  спортните, училищата по култура или изкуства и духовните и  неспециализирани училища т.е всички останали.  

 

Новото е, че ще има обединените училища. Това са учебни заведения, които ще обхващат учениците от първи до десети клас. Специални ще се наричат учебни заведения, в които учат деца с увреждания. Част от учебните заведения ще могат да станат иновативни или национални.  За първи път ще има защитени и средищни детски градини.

 

В тях училищата на бъдещето освен новите технологии важни ще бъдат новите методи в обучението. 51-во училище вече върви по стъпките към иновативното училище. Там често правят уроци като обединяват два предмета. Последният път децата учат за пчелите, но по различен начин с презентации и на английски език. Основната цел - да подобряват качеството на образованието.

 

На 130 километра от София - в Чипровци има само една детска градина.  От година на година децата там става все по-малко. Днес те са едва 54, 25 от които пътуват от съседни села. Надеждата сега е детската градина да стане защитена. Така няма бъде закрита и децата ще останат.

 

И докато се правят плановете за преобразуването на училищата 153-ма директори ще бъдат освободени. Причината – навършване на пенсионна възраст.  Все още  тече проверката на прокуратурата за разследванията на Нова телевизия за матурите. Чак след това ще решат дали да има наказани.