Жилищата в София ще поскъпнат с над 10%

 

Скок на цените на имотите прогнозират експертите до края на годината. Според брокерите  жилищата в София ще скочат с над десет процента до края на годината.  По-малко повишение се очаква на имотите в другите големи градове. 

 

Още по темата

Брокерите отчитат още, че ако миналата година сделка за имот се е сключвала до шест месеца от обявяването им за продажба, то тази година срокът се съкращава на 55 дни за старите и 30 дни за новите жилища.

 

Най-търсени остават двустайните апартаменти, но клиентите търсят и други предимства като удобен транспорт и място за паркиране.

 

Цените се вдигат и в столичните квартали, в които в следващите години се очаква да има метро. В "Овча купел" цените на гарсониерите вече са с около 30% по-високи, твърдят някои брокери. Според брокерите, във Варна и Бургас интересът е повече към жилищата в центъра, а в по-малките градове картината е съвсем друга.

 

За хората без възможност да купят жилище, банките са с отворени обятия. „Банките са винаги готови да подкрепят пазар, който расте. Лихвените нива по ипотеките са значително по-ниски, отколкото през периода преди  2008-а година”, коментира банкерът  Левон Хампарцумян. Сега двустайно жилище струва средно между 45 и 65 хиляди евро, а тристайно - между 65 и 100 хиляди.

 

Експертите наричат очакваното поскъпване на имотите съвсем естествено отпускане след дълго въздържание. А клиентите се надяват освен на метро до бъдещия им дом, и на пари, за да си го позволят. Добрият момент за купуване на жилище никога няма да дойде, с чувство за хумор насърчават клиентите си брокерите. Затова ги съветват да използват раздвижването на пазара, когато са готови финансово и житейски