Това се случи след среща между шефа на спешния институт и здравния министър

 

Светкавична развръзка на сагата "Пирогов". След вчерашните заплахи за стачна готовност, днес Здравната каса преведе дължимите суми на лечебното заведение.


От „Пирогов” се оплакаха от документ, който Здравната каса им е връчила.  „Това е подигравка. Орязани са парите за интензивни грижи. Няма нормален мениджър, който да подпише това. Това е един протокол, който ми е даден да го подпиша под натиск”, заяви директорът на болницата проф. Стоян Миланов. Сумата от 4 427 436 лева е постъпила по сметката на “Пирогов” в понеделник следобед, съобщиха от Института за спешна помощ.

 

Още по темата

Директорът на Спешния институт призна и за лошите условия, в които работят медиците.  „Самия мен ме срам да влизам в някои отделения, за които държавата трябваше да се погрижи”, заяви той. 

 

Малко след пресконференцията на Стоян Миланов, дойде и новината, че Касата е превела пари на болницата. За да се убедят с очите си, че в договора са допуснати грешки, на крака при директора отидоха от Здравното министерство и от Касата. 

 

 „Аз също видях договора, документите са объркани. Има разминавания между заявените медицински дейности и предложените за сключване на договор”, заяви подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева. 

 

Оказа се, че в отделенията с по-малко легла са били предвидени повече и обратното. Освен дублиране на клинични пътеки от столичната здравна каса са допуснали и други грешки.  „Груба грешка е на един ред да пише неврологично отделение, а на другия ред отделение по неврология”, коментира заместник-здравният министър Ваньо Шарков. 

 

Защо се стигнало до такива неточности все още не е ясно. Мистерия е и защо не е била направена корекция през изминалите 40 дни. Дали ще има наказани Надзорният съвет на институцията тепърва ще решава.  На този етап е ясно само, че грешките в договора ще бъдат поправени.