Каква е цената на билета в София и други европейски столици?

 

Нови протести заради поскъпването на билета за градския транспорт в София. От утре цената на един билет скача от 1 лев на 1,60 лева.

 

За шести път гражданите недоволстват от по-скъпия билет. Те раздават талон за безплатно пътуване, кръстен "фандъчка" като форма на гражданско неподчинение. Протестиращите настояват за отмяна на "скандалното решение" за увеличение на билетите.

 

Екип на Новините на Нова провери какви са цените на билетите в София и част от европейски столици

Още по темата

 

Въпреки че новите цени влизат от утре, на някои места още днес билетите на старите цени изчезнаха. Оказва се, че в някои автобуси вече се продават билети от 1,60 лева. След сигнала на Нова от Центъра за градска мобилност отрекоха да има подобен случай.

 

Междувременно в интернет се появи клип, в който полицаи насилствено отвеждат жена, която според контрольори е нередовен пътник. Жената твърдяла, че тъкмо подавала билет, за да й го перфорират.

 

В останалите европейски столици подобни ситуации са рядкост. В Рим билетчето за градски транспорт струва евро и 50 цента, като може да бъде използвано в рамките на 100 минути. В Брюксел цената му е 2 евро. С него може да се пътува в продължение на един час. Гратисчии почти няма, защото глобите са солени.

 

В Лондон няма как и да има. Единственият начин е да се качиш през вратата на шофьора. Няма и еднократни билетчета. Ползват се магнитни, дебитни, кредитни карти или чекиране със смартфона. Цената - паунд и половина. Ако обаче имаме карта за метрото, ползването на автобуси в цялата мрежа е безплатно.

 

В съседна Атина за евро и 40 цента може да се пътува в рамките на час и половина. В Букурещ билетчето е 33 цента, но има бонус - ако в рейса четете книга, пътуването е безплатно.

 

Обратно у нас – от общината обясниха, че 60-те стотинки в повече ще отидат за внедряване на системата, видеонаблюдение във всяко средство и обновяване на градския транспорт. Разчетите сочат, че с новите цени в хазната на общината за година ще влязат между 10 и 15 милиона лева. Всички, които имат от старите билети, могат да ги заменят, като доплатят разликата в цената.