Той оставя решението на горещата тема на социалните партньори

 

Крачка назад в плановете за реформа в пенсионната система. След сериозния отпор финансовият министър Владислав Горанов вдигна ръце и отстъпи от предложението втората пенсия да не се наследява. 

Още по темата

 

На извънреден брифинг той поясни, че оставя решението на горещата тема в ръцете на социалните партньори. 

 

„Не отстъпвам и не настъпвам. Чух много различни становища, не съм готов да поема отговорност кое е най-доброто”, заяви Горанов.

 

Министърът обаче е категоричен - не е добро решението Конституционният съд да се занимава с пенсионната реформа. Жалба на държавните осигурителни дружества доведе до разглеждането на казуса от Административния съд. Според тях промените биха нарушили правото ни на избор. Горанов обаче не смята така.

 

„Тъй като от мотивите на ВАС личи едно непознаване на структурата на системата, аз не намирам противоречие с Конституцията на правото на избор”, коментира Горанов.

 

Частните пенсионни фондове обаче приветстват съдебното решение. Решението промените в пенсионната реформа да бъдат прехвърлени на социалните партньори Горанов аргументира дори с критиките на Българската стопанска камара, че реформата е в сферата на компетентност на социалното, а не на финансовото ведомство. Очаква се решението на Конституционния съд.