Те представляват традиционни мезета за вино или бира

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас - традиционни мезета за вино или бира, в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Традицията в средиземноморската кухня, състояща се в предлагане на различни малки порции храна по време на пиене, се установява в Испания под формата на тъй наречените тапас (мезета).

 

В някои области на Северна Испания, главно в Кантабрия, Риоха и Страната на баските, тапас се предлагат под формата на „хапки на клечка“. В тези области обикновено всички тапас са на една цена. В други области, най-вече в източна Андалусия, обикновено се предлагат безплатно към всяко питие.

 

В Испания няма точно определено време за консумиране на тапас, но може да се каже, че това се случва в часовете около обяд и вечеря.