Това съобщи кметът на града Ан Идалго

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че планира създаването на лагер за бежанци във френската столица, където властите редовно разрушават незаконни лагери по причини, свързани със сигурността и хигиената, съобщиха Франс прес и БТА. 

Още по темата

 

Лагерът ще отговаря на необходимите нормативни изисквания, включително на изискванията за бежански лагери, поставени от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), увери Идалго на пресконференция. Той ще наподобява лагера в Гранд Сент, първия открит във Франция лагер, съответстващ на нормите на ВКБООН, който използва модулни жилища. Те могат да се инсталират бързо, но осигуряват необходимите удобства.

 

Кметът заяви, че има няколко места в Северен Париж, където може да бъде разположен лагерът. Той обаче няма да започне да функционира в следващия месец. Ан Идалго не посочи точните размери на бъдещия лагер, но отбеляза, че теренът трябва да е достатъчно голям, за да се подслонят неколкостотин души.

 

Франция не е сред държавите, най-засегнати от бежанската криза. За сирийците и иракчаните тя е преди всичко транзитна дестинация. Мигрантите, които не поискат убежище в страната, не влизат в системата за подпомагане на бежанците и често се оказват на улицата, отбелязва АФП.