Новото ръководство бавело лечението на пациенти

 

Протест срещу управлението на Фонда за лечение на деца. Според недоволните новото ръководство затруднява достъпа на болни деца до лечение в чужбина, въвежда безконтролно нови процедури и не се съобразява с насрочените от чужди клиники дати за прием на малките

Още по темата

пациенти. 


Оттам твърдят още, че след арестите във фонда 20 деца все още чакат решението на институцията. Организаторите настояват за повече публичност, прозрачност и назначаване на компетентна администрация. Ръководството на Фонда за лечение на деца беше подменено след арести и обвинения за източване на средства. 


За около един час пред Министерството на здравеопазването имаше родители на здрави деца, които подкрепят каузата за това да не се пречи на лечението на болни деца. Освен тях имаше и няколко родители на деца, които вече са се лекували в чужбина и при следващите етапи на лечението им са притеснени да не възникнат пречки.

 

Основният проблем е забавеното лечение на 12 деца с церебрална парализа, които би трябвало да се лекуват в Сърбия от руски лекари. Датата им на заминаване е в средата на юни, но координацията между новото ръководство на фонда и заминаването предстои да бъде уточнена. Най-вероятно това няма да се случи, както е планирано.

 

С протестиращите говори заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той обеща, че няма да има забавяне в лечението на децата, както и че ще бъде променена информационната система на фонда така, че документите да се обслужват по-бързо, отколкото в момента. 

 

Заместник-министърът научи от протестиращите, че имало 31 деца, чиито заявления не са разгледани още от средата на месец май. Протестиращите обаче не се съгласиха с това твърдение. 

 

Според здравните власти даже и да има забавяне, то не надхвърля определеното в закона време. 

 

Шарков обеща интернет-страницата на Фонда за лечение на деца да бъде подобрена така, че да може родителите да виждат онлайн докъде са стигнали документите им.

 

На днешния протест не срещнахме родители, чиито документи новото ръководство на Фонда вече да е забавило. Обяснението на организаторите е, че семействата ги е страх, защото бъдещето на децата им зависи от здравните власти.