Причината – поскъпването на талоните за пътуване

 

След влизането в сила на новата, по-висока цена на билета за градски транспорт в София, контрольори и пътници са настръхнали едни срещу други.

Още по темата


Пред камерата на „Здравей, България“ Борислав Симов от Центъра за градска мобилност заяви, че в днешния ден проверяващите ще се движат, придружавани от повече полицейски екипи.  


В рубриката ни „Моята новина“ пък получихме два сигнала за нередности, изпратени от недоволни пътници. Единият е свързан с упражнено насилие от страна на придружаващ контрольори полицай срещу пътничка в столичен автобус. От изпратеното ни видео се вижда как униформеният буквално издърпва жената, карайки я да слезе от превозното средство насила. Свидетелят на случката твърди, че потърпевшата била редовен пътник.


Друг зрител на Нова пък ни изпрати клип, на който се вижда, че автомат за продажба на билети на Централна гара не връща ресто при пуснати две монети от по един лев.

 


Данните на Центъра за градска мобилност показват, че най-много гратисчии има в районите „Люлин“, „Дружба“, „Нови Искър“, „Орландовци“.


За първото тримесечие на 2016 г. били санкционирани близо 7000 нередовни пътници.
В спор за това оправдано ли е поскъпването на билетите в София пред камерата на Нова застанаха общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков и независимият депутат Велизар Енчев.


Зарков увери, че парите от завишените такси ще бъдат използвани за подобряване условията за пътуване с градски транспорт.


Енчев пък призова столичани в днешния ден да не ползват общинските превозни средства.


От Столичната община смятат, че гражданите на София ще преглътнат и този горчив хап и ще понесат безропотно тази плесница“, коментира Енчев.

 

"Ако има референдум да се вдигне ли цената на билетчето, знам какъв ще бъде изходът. Но ако има - „Искате ли старите „Икарус”-и?", заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. 

 

„От вчера слушам за тази цена на билетчето – 80 цента. Видяхте колко е в Гърция, 2 евро в Брюксел. Ще кажат: „Има разлика в заплатите”. Ами тук в пъти е разликата в цената на билета! Автобусите и тролейбусите са едни същи. Метрото ни е по-ново, по-хубаво и по- във всяко едно отношение", коментира министър-председателят.

 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

 

 

Репортери: Вероника Димитрова/Велина Сашева