Наричат розовото масло течното злато

 

Екип на „Здравей, България” отиде на мястото, от което тръгват всички парфюми в света - на розобер в Казанлъшката долина.

 

За Надежда всеки розов цвят означава оцеляване. За килограм розови листа тя взима 1 лев. Доволна е, защото миналата година било 80 стотинки. Тази година обаче берачи нямало и цената се вдигнала.

 

Ако можеха да говорят със слънцето, розоберачите щяха да го помолят да почака, защото напече ли розите, те губят маслото си, а и розоберът приключва. Затова се бере до към 10.00 ч.

 

А кое прави розовото масло от Казанлък най-качественото в света? Тайната е в хладния климат в котловината. Тази година килограм розов цвят се изкупува за 4.40 лева. Макар Турция да е номер едно по производство в света, България държи първенството по качество. Неслучайно изнасяме за меката на парфюмите - Франция.

 

Наричат розовото масло течното злато, защото е съставка във всеки един парфюм. Тайната е, че запазва трайността му. И понеже е по-ценно и от злато - бутилка, в която се съдържат близо 7000 килограма розов цвят, отива в трезор. А на следващия ден в Розовата долина започва нова надпревара със слънцето.