Те са укривали доказателства за престъпна дейност

 

Зрелищен арест на двама полицаи в Благоевград! Маскирани и тежко въоръжени барети щракнаха белезниците на колегите си. Обвиненията срещу тях - прикривали трафик на хора.

 

Акцията е по сигнал на две жени, принуждавани да проституират. Задържаните са трима. Осъденият за трафик на жени във Франция Мартин Филипов и двама униформени. Единият - Стефан Филипов, е служител на първо районно управление в града, а другият - Петър Кънев, към настоящия момент е началник на местното звено Борба с организираната престъпност. Обвиненията срещу тях е, че са осигурявали чадър над Мартин Дебелия и дори са притискали свидетели срещу него да си оттеглят жалбите.

 

Арестът стана тази сутрин пред хотел в Благоевград, където жените са проституирали. Сигналът е подаден от млади жени, жертви на трафик.

 

„Млади жени, чийто зависимости са били използвани по възможно най-бруталния и вулгарен начин. Едното момиче е наркозависимо, другата има болно дете, болни родители”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на Главната прокуратура.

 

 

Видео: БГНЕС

 

Схемата е била проста. Мартин Филипов набирал момичетата за проституция чрез заплахи, а униформените му осигурявали комфорт. Преди месец една от жените подала жалба в полицията. Информацията обаче бързо стигнала до сутеньора ѝ и той я принудил да я оттегли.

 

„В момент, в които Мартин Филипов е взел първата ни жертва на трафик на хора от дома ѝ и по време на движението им към сградата на първо районно е осъществил комуникация по телефона с полицейския служител, като го е уведомил на практика, че води момичето, което ще си оттегли жалбата срещу него”, обясни Румяна Арнаудова.

 

В полицията жената била посъветвана от полицейския служител Стефан Филипов да я оттегли.

 

До втория служител на МВР - Петър Кънев, началник на БОП - Благоевград, разследващите стигат със специални разузнавателни средства.

 

Обиските в дома на Марто Дебелия продължиха цял ден. Задържаният Мартин Филипов е добре известен на полицията. Има множество криминални прояви. Излежал е присъда за сводничество във френския затвор в град Ница. Там беше осъден от френските власти на 4 години затвор, но остана зад решетките само две. Присъдата му беше наложена за това, че в периода 2006-2007 година в Ница е организирал канал за проститутки. Обвиняван е и за заплахи. Преди време камерата на „Съдебен сбор” се срещна с Дебелия.

 

Мaртин Филипов живее в най-богата къща в ромския квартал.

 

Не е изключено да има още арести. Разпитват се и собствениците на два хотела в Благоевград. В единия Мартин е ползвал стаи на преференциални цени.

 

Репортери: Надя Ганчева, Екатерина Николова