Започнаха да изнасят ценни произведения на изкуството от ниските етажи

 

Най-посещаваният музей в света затваря днес. Лувърът започна да изнася ценни произведения на изкуството от ниските етажи заради наводненията в Париж.

 

Музеят се намира недалеч от бреговете на река Сена. В последните дни нивото на водата се покачи с цели 5 метра над обичайното. Проливни валежи отнеха живота на най-малко 10 души в Западна и Централна Европа в последните няколко дни. Очаква се да вали още.

 

През уикенда времето ще е лошо в обширен регион, който се простира от Франция чак до Украйна. Във френската столица се видяха принудени да спрат една от линиите на метрото, а 25 хиляди парижани останаха без ток.

 

В столицата такива нива на реката не са наблюдавани от 106 години, когато е имало голямо наводнение.

 

Затворен за посетители по същата причина беше и музеят „Орсе“, който се намира на отсрещния бряг на реката, срещу Лувъра. В него има картини на художници като Реноар, Мане, Ван Гог, Дега, Гоген. Експонати от него също ще бъдат поставени на безопасно място, но няма да напускат територията на музея.


Според ръководството на Орсе и той, и Лувърът разполагат с подробни планове за реакция при наводнения. Управата на Лувъра планира до края на 2019 г. да премести в нова сграда по-голяма част от своите експонати. Новото хранилище ще се намира край музея в град Ланс, Северна Франция.