Снимката е от летището в Цюрих

 

Възможно ли е хеви-метъл група да има по-голям самолет от Франция или Германия? Въпросът възникна, след като "Боинга - 747" на англичаните Iron Maiden беше заснет до самолетите на Франсоа Оланд и Ангела Меркел. Важен ли е размерът и чий самолет е по-голям?

               
Снимката е впечатляваща. Огромният "Джъмбо джет" на британските метъли Iron Maiden. И до него, на летище в Швейцария, малките самолетчета на едни от най-влиятелните лидери в света - Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

 

Както често се оказва обаче, това е само половината от истината. На снимката наистина е малък реактивен самолет "Фалкон", който ползва френското правителство. Самолет от същия производител и размер като българския "Фалкон", прочул се с редица технически несполуки. Но това е само един от самолетите на френския еквивалент на Авиоотряд 28. Франция има и голям реактивен самолет от типа, който използва Iron Maiden. Въпросният "Еърбъс" 330 е струвал 176 милиона евро. И е оборудван така, че правителството да може да заседава във въздуха. 

 

Освен "Еърбъса", Франция има 4 "Фалкона" и 3 хеликоптера, с които возят президентът, премиерът и министрите. С кой летателен апарат се придвижва Франсоа Оланд се преценява според случая. 

 

Още по-впечатляваща е правителствената флотилия на Германия. Тя включва цели 11 самолета. До по-далечни дистанции Ангела Меркел се движи с не по-малък самолет от Iron Maiden. На раположение са два "Еърбъс" 340. Единият е кръстен Конрад Аденауер и е еквивалента на американския Airforce One. В по-ранен вариант на самолета можеше да се види леглото, в което са спали Хелмут Кол и Герхард Шрьодер. Има и оборудван офис, от който Меркел може да комуникира дори по време на полет.  

 

Заснетият на летището в Швейцария самолет е "Бомбардие" 5000, който Германия ползва за кратки полети на официални лица. Всичко това не отнема от блясъка на огромния самолет на Iron Maiden. Той е кръстен "Ед форс 1", по името на Еди, талисмана на групата. А пилот на самолета е фронтменът Брус Дикинсън, който умело сменя метъл сцената.