Спринцовки и съмнителни хора - така изглежда районът около блокове 25 и 26 във „Възраждане"

 

Улица „Средна гора”, центърът на София. Спринцовки и съмнителни хора. Така изглежда районът около блоковете 25 и 26. 

 

В самия блок 25 пък се помещава клиника „Възраждане”. От табелите по вратата няма как да разберем, че това всъщност е амбулатория, в която се лекуват наркозависими.

 

За това какво се случва там ни алармираха хората, които живеят в района. Те не пожелаха да покажат лицата си, защото се страхуват, че някой може да им навреди.  

Още по темата

 

„Има моменти, в които те сядат на тротоара, събуват си чорапите,и се бодат ниско долу в краката, след което оставят инжекцията на тротоара. Идва следващият и по същия начи”, разказва свидетелка.

 

„Децата тичат там, където има хвърлени спринцовки, има хвърлени шишета, спирт”, разказва друга свидетелка.

 

Хората са писали жалби до общината и полицията, но никой не им обърнал внимание.

 

С въпроса защо в жилищен блок има клиника за лечение на наркомани екип на Нова тръгна към общината. 

 

Попитана дали е нормално да има център за лечение на наркомании в жилищен блок, кметът Савина Савова заяви категорично, че не е нормално.

 

„В района „Възраждане” се намира и Националния център по наркомания, център, който създава много неудобства за населението”, допълни кметът. „Същото би важало  навсякъде, където в рамките на жилищна сграда или жилищен квартал има подобна институция”.

 

Жителите на блока многократно са ставали жертви на кражби.

 

От 3-то районно управление заявиха, че в района многократно са извършвани  полицейски акции, за година и половина са задържани 24 криминално проявени лица. А полицейското присъствие в района е ежедневно. 

 

„Центърът е регистриран 2012г., съгласно наредбите на Министерството на здравеопазването, помещението, което виждате зад нас никога не е използвано за живеене, винаги е било офис, а и входът, който виждате не е вход към стълбите”, заяви Александър Ангелов -управител на клиниката. „Центърът е частен, самофинансиращ се е. Медикаментите, които се използват, са метадон и субтидол. Скоро нямам спомен някой да е идвал тук, лично при мен, и да кажа така и така видяхме човек, който да е хвърлил спринцовка. Има мониторинг визити, при които екипи на Националния център, понякога и представители на Министерството на здравеопазването, досега не сме имали никакви забележки”

 

От Националния център по наркомании потвърдиха, че от медицинска гледна точка всичко в центъра е изправно. 

 

Репортер: Василена Гръбчева