Петимата депутати внесоха искане за освобождаването от ПГ на БДЦ в петък

Няма да има разпадане на Парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ). Петимата депутати от групата, които искаха да станат независими, дадоха заден ход.

Припомняме, че депутатите Светлин Танчев, Борислав Иглев, Явор Хайтов, Румен Йончев и Георги Ковачев подадоха заявление за напускане на групата в петък, защото другите зад гърба им и с гласовете на ГЕРБ ги свалили от заеманите постове в парламентарните комисии. Не се съобразили и с тяхното желание името и на партията им „Народен съюз” да фигурира в името на парламентарната група. Днес второто условие бе изпълнено и те се отказаха от намерението си.

„Ние не търсим постове и с подаването на оставките от групата показахме, че не това ни управлява. Не са важни постовете в Народното събрание, а политиката и партията, която представляваме, да бъде представена официално в регистъра на парламента”, заяви Румен Йончев.

Междувременно единодушно групата на Патриотичния фронт реши да свали Полина Карастоянова от председателския пост в Комисията по култура. Ще я замени Славчо Атанасов. Обвинението към нея е, че е защитавала лобистки интереси. Това е втори опит Карастоянова да бъде отстранена. Предишният път обвинението бе отново за лобизъм, но по линия на акциза за алкохола.